X

Cum e mai bine să bei cafeaua când e cald afară: Caldă sau rece?

Cum e mai bine să bei cafeaua când e cald afară: Caldă sau rece? Mulți „băutori de cafea” au varietatea lor preferată de băutură revigorantă cu care își încep dimineața. Dar mulți medici cred că, printre varietatea de tipuri de cafea, există unele care fac mai mult rău decât bine.

Dr. Veronika Cheraneva povestește.

Ce este bun la cafea?

Este lipsit de sens să negăm despre cafea că are următoarele proprietăți utile:

În compoziția sa intră vitaminele B2, B3, B5; mangan, potasiu, magneziu; fibre, dar și polifenoli – pigmenți vegetali care protejează organismul de diabet, boli cardiovasculare și obezitate. Conform unuia dintre studii, cafeaua este, de asemenea, eficientă împotriva cirozei și a pietrelor la rinichi; reduce riscul de cancer hepatic cu 40%.

CITEȘTE ȘI: Câte cești de cafea pe zi dăunează creierului

Pe măsură ce vara se apropie, este timpul să ne gândim la băuturi răcoritoare – trebuie să rămânem hidratați, nu-i așa? Dar dacă ești un adevărat iubitor de cafea, cea mai mare îngrijorare a ta este cu siguranță dacă consumul băuturii pe căldură ajută la hidratarea organismului sau poate cauza probleme de sănătate.

Până în urmă cu câțiva ani, exista un mit conform căruia cafeaua și alte băuturi cofeinizate provoacă deshidratarea (deshidratarea) organismului. Acesta este motivul pentru care mulți oameni încă au îndoieli cu privire la consumul de cafea în timpul verii.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, cofeina nu provoacă deshidratare la adulții sănătoși. De fapt, există dovezi că, pentru cei care consumă regulat această băutură, cafeaua este la fel de hidratantă ca apa, relatează actualno.com.

Cofeina în doze mari are un efect diuretic asupra organismului. Cu toate acestea, pentru a ajunge la un nivel de deshidratare, consumul trebuie să fie excesiv. Cu alte cuvinte, consumul de cafea în doze normale sau moderate nu prezintă niciun risc.

Cum e mai bine să bei cafeaua când e cald afară: Caldă sau rece?

Pentru a nu agrava senzația de căldură din timpul lunilor de vară, multe persoane decid să renunțe la plăcerea cafelei fierbinți. Ei aleg băuturi alternative, cum ar fi cafeaua cu lapte, cu smântână, cappuccino și cafeaua cu gheață.

Băuturile reci oferă o plăcere pe termen scurt, instantanee. Acesta este motivul pentru care consumul unei cantități mici de cafea rece are un efect răcoritor care dispare după câteva minute. Exact opusul se întâmplă cu băuturile calde. Aceasta înseamnă că, contrar credinței populare, cafeaua fierbinte are un efect răcoritor și oferă ușurare în vreme caldă.

Pe lângă stimularea efectului de termoreglare a organismului, cafeaua în vreme caldă are multe alte beneficii.

Efectele și beneficiile cafeinei în timpul verii

Cofeina acționează rapid și accelerează funcțiile organismului, ajutând la concentrare și combătând oboseala. Atunci când bei o ceașcă de cafea, obții și cantitatea de energie necesară pentru a face față vieții profesionale zilnice, pe lângă faptul că băutura este bogată în antioxidanți și minerale necesare organismului.

CITEȘTE ȘI: Cafeaua poate face rău creierului dacă este consumată în acest fel

Un alt motiv pentru a bea cafea vara este că ajută în tratarea persoanelor cu tensiune arterială scăzută. De fapt, hipotonia în vreme caldă este o problemă comună care vă poate scădea nivelul de energie și vă poate face să vă simțiți mai epuizați. O ceașcă de cafea poate ajuta la prevenirea amețelilor și leșinurilor cauzate de cel mai cald anotimp al anului.

De asemenea, cafeina stimulează metabolismul, facilitând pierderea în greutate și accelerând consumul de calorii. Această substanță are, de asemenea, proprietăți antiinflamatoare foarte benefice pentru organism.

Prin urmare, consumul de cafea în timpul verii ajută la restabilirea energiei și la depășirea oboselii asociate căldurii și transpirației, reaprovizionează sărurile minerale esențiale și antioxidanții din organism, ajută la prevenirea amețelilor și leșinului cauzate de căldură, acționează ca un stimulent.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro